Koju mirovinu odabrati iz drugog stupa?

Koju mirovinu odabrati iz drugog stupa?

Koju mirovinu odabrati na početku vašeg novog životnog poglavlja? Odlučili ste primati mirovinu iz drugog stupa i pitanje koje si odmah postavljate je koji oblik isplate mirovine je za vas najbolji? Srećom, tu su naši Hrvoje i Ana koji će vam ispričati kako su oni donijeli svoju odluku.


Hrvoje je odlučio otići u prijevremenu mirovinu jer je želio više vremena provoditi s obitelji. Supruga i on jako su posvećeni unucima i uživaju u svakom trenutku koji provode s njima. Kada nisu s unucima, vole se družiti s prijateljima i uvijek učiti nešto novo.


Kada je Hrvoje odlučio otići u mirovinu, znao je da je mirovina iz drugog stupa doživotna, ali nije bio siguran koji oblik isplate odabrati. Ono u što je bio siguran je da želi da njegova obitelj bude dio ove važne odluke.


Hrvoje je mogao odabrati jedan od sljedećih oblika isplate mirovine:


  • Mirovinu KLASIK, što znači da se u tom slučaju Hrvoju mirovina isplaćuje doživotno, ali bez opcije imenovanja korisnika ili nasljednika
  • Mirovinu KLASIK PLUS gdje Hrvoje može sam imenovati korisnike ili odabrati nasljednike koji bi mogli nastaviti primati njegovu mirovinu u zajamčenom razdoblju od 5 do 30 godina.
  • Mirovinu PARTNER s kojom bi, osim sebi, osigurao doživotnu mirovinu i svojoj supruzi
  • Mirovinu PARTNER PLUS gdje, osim doživotne isplate mirovine supruzi, može uključiti i recimo unuke koji bi mogli nastaviti primati njegovu mirovinu u zajamčenom razdoblju od 5 do 30 godina
  • Mirovinu DIREKT gdje njegovi zakonski nasljednici imaju mogućnost jednokratne isplate eventualnog ostatka sredstava
  • Mirovinu DIREKT PLUS jer bi u tom slučaju supruga mogla primati mirovinu doživotno, a sin, njegov jedini zakonski nasljednik, mogao bi naslijediti eventualni ostatak sredstava


Hrvoje je odabrao doživotnu mirovinu za suprugu i uključio unuke kao moguće nasljednike. Odlučio se za mirovinu PARTNER PLUS sa zajamčenim razdobljem od 30 godina čime je pružio sigurnost i svojoj obitelji, baš onako kako je i želio.


Hrvojeva obiteljska prijateljica Ana je majka dvoje djece te nema supruga. Raduje se mirovini jer je uvijek više vremena željela posvetiti svojoj djeci i hobijima. Naime, Ana se bavi pečenjem kolača i svoj hobi voli najviše zato što njime može razveseliti druge.


Kada je došlo vrijeme za mirovinu, Ana se zapitala koju mirovinu odabrati? Odmah je znala kako želi izabrati oblik isplate koji bi pružio sigurnost i njezinoj djeci.


Ana je mogla birati mirovinu KLASIK, KLASIK PLUS ili mirovinu DIREKT. S obzirom na njezine želje, najviše joj je odgovarala opcija sa zajamčenim razdobljem, gdje djeca imaju mogućnost nastaviti primati njezinu mirovinu. Tako je odabrala mirovinu KLASIK PLUS sa zajamčenim razdobljem na 20 godina.


Hrvoje i Ana donijeli su odluku u skladu sa svojim željama i životnim prilikama.

A koji oblik isplate mirovine vi želite?


Kontaktirajte nas i saznajte sve o mogućim oblicima isplate mirovine iz drugog stupa. Informativni izračun dostupan je i putem našeg web kalkulatora obvezne mirovine.


Vezane vijesti