UVOD U INVESTO 2023 - Spremnost na promjene za uspjeh na tržištu

SPREMNOST NA PROMJENE ZA USPJEH NA TRŽIŠTU


Svijet se suočava s izazovima ubrzanog rasta inflacije.


Nedavne brojke pokazuju kako je inflacija u mnogim dijelovima svijeta dosegnula najviše razine u posljednjem desetljeću. Prema podacima Eurostata (2023), u lipnju 2023. godine cijene su najbrže rasle u Mađarskoj, koja je zabilježila stopu inflacije od 19,9% (u usporedbi s ostalim europskim zemljama). Hrvatska je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u posljednjem desetljeću zabilježila najvišu stopu inflacije u prosincu 2022. godine te je ona iznosila 12,50% (DZS, 2023).

Ta "nevidljiva sila" ima snažan utjecaj na kupovnu moć, a posebice na institucionalne investitore koji upravljaju značajnim portfeljima. Uzrok inflacije može se pripisati raznim faktorima, uključujući globalne poremećaje u opskrbnom lancu, povećanu potražnju i monetarne politike centralnih banaka. S obzirom na ovo izazovno razdoblje, institucionalni investitori moraju preuzeti proaktivnu ulogu u prilagodbi svojih strategija kako bi osigurali održiv uspjeh. Prva ključna komponenta u toj prilagodbi je sposobnost suočavanja s promjenama. Bez obzira na uzrok inflacije, ona stvara dinamičko tržište koje zahtijeva brze odgovore.


Jedan od ključnih izazova je prilagodba velikih investicijskih portfelja, kako bi se smanjila njihova osjetljivost na inflaciju. Tradicionalni pristupi pritom više nisu dovoljni, stoga je nužno razmotriti alternativne pristupe poput diverzifikacije portfelja ili proaktivnog praćenja globalnih gospodarskih kretanja.

Pažljivim praćenjem globalnih ekonomskih pokazatelja mogu se predvidjeti potencijalni izazovi i prilike za institucionalne investitore. Institucionalni investitori trebaju razviti agilnost u donošenju odluka, uzimajući u obzir brze promjene na tržištu i prilagođavajući svoje strategije po potrebi. Uz sve navedeno, suradnja među investitorima postaje ključna. Razmjena informacija i zajedničko istraživanje mogu pružiti dublje uvide i potaknuti inovativna rješenja. Institucionalni investitori koji uspostave dinamičke mreže suradnje bit će bolje opremljeni za suočavanje s izazovima inflacije.


Kako bi dublje istražili i shvatili kako se nositi sa spomenutim izazovima, pozivamo vas da nam se pridružite na nadolazećoj INVESTO konferenciji. Iz prve ruke čut ćete konkretne informacije o trenutnom stanju inflacije u Hrvatskoj i svijetu, analizirati s nama moguće scenarije koji proizlaze iz dinamike inflacije te naučiti najnovije strategije suočavanja s ovim pitanjem, uključujući diversificirano upravljanje portfeljem, korištenje financijskih alata te primjenu mjera zaštite od inflacije.


Vidimo se u srijedu, 13.12., na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu!


Vezane vijesti